Cbarts blog

Velkommen til Cbarts blog, hvor det hele handler om den praktiske side af kunst.

Her kan du læse om de spændende ting indenfor kunstens verden jeg støder på, tips og tricks til at male (bl.a. teknikker, materialer, kurser), ophængning på messer/i hjemmet mv., beskyttelse af malerier og meget andet. Alt sammen ting som jeg synes har været nyttige for mig selv i min karriere som kunstner.

Du kan abonnere på bloggen, så får du en mail når der er skrevet noget nyt, eller du kan blot fra tid til anden kigge ind og se om der er noget du kan bruge. Artiklerne gemmes i kategorierne nedenfor, så der kan du altid finde dem igen.

Rigtig god fornøjelse.

5 tips om alkohol ink - hvordan du kommer godt igang...

Alkohol ink er stadig hot i Danmark og verden over. Du har helt sikkert ikke kunnet undgå at se opslag på facebook, instagram og pintarest af malerier lavet med alkohol ink. Og måske har du også lyst til at prøve kræfter med det. 

Her kommer 5 tips, så du kan komme godt igang med alkohol ink. 


1. Hvor mange farver skal du bruge? 

Jeg anbefaler at du køber 4 farver til en start. Det er ikke nødvendig med flere, men det kan være svært at lade være med at købe alle de flotte farver :-) 

Det vil være fornuftigt, at vælge en fra hver gruppe af farver, altså rød, gul og blå og så en grå eller sort. Alkohol ink kan blandes som alle andre farver. 

Her ser du hvordan rød, gul og blå kan blandes til andre smukke farver.

​2. Hvilket papir skal du bruge? 

På nettet vil du se forslag til mange forskellige typer af papir, og det kan være forvirrende. 

Jeg anbefaler, at du køber syntetisk papir, eksempelvis yupo papir. Farverne flyder rigtig godt på dette og papiret er som skabt til alkohol ink. 

Jeg vil anbefale dig at købe minimum A4 størrelse, fordi papiret ellers hurtig bliver for småt, når du først går i gang. Det kan være rart, at have lidt luft rundt om motivet. Og når først farverne flyder, kommer du meget hurtigt ud til kanten, selv hvis du bruger A4. Du kan let klippe i papiret, hvis du alligevel ønsker en mindre størrelse.


3. Fortynder 

Alkohol ink er lavet af farvestof og en fortynder. Fortynderen er et opløsningsmiddel. Derfor fordamper den hurtigt, hvilket er noget af det, der gør denne teknik så tiltalende. Man får hurtigt resultater. 

Alle alkohol ink mærker har deres egen fortynder. Eksempelvis Copic, har Colorless Blending Solution, Pinatas hedder Claro Extender osv. 

Man kan sige, at disse fortyndere svarer til farve uden farvestof. Som fortynder virker de fint, og er måske lidt længere tid om at tørre og virker lidt federe end Isopropyl alkohol. Isopropyl alkohol 99% er den fortynder, de fleste bruger. Ofte blot kaldt iso på nettet. 

Isopropyl alkohol er også et opløsningsmiddel. Det kan købes hos Matas, og koster ca. 50-60 kr. for 500 ml. Alkohol ink producenternes egen fortynder er ofte meget dyrere pr. ml.


​4. Rør ikke ved papiret med fingrene, mal på bagsiden og ikke på papiret mens det sidder på blokken 

Hvis du rører ved syntetisk papir med fingrene afsætter du fedtmærker. Og der, hvor du har afsat fedt, også selv om det ikke føles sådan, vil farverne ikke flyde helt så frit på papiret. 

Det viser sig, som lidt flossede kanter på de dråber farve du drypper ud på papiret. Når du tager et stykke papir af blokken, skal du bruge handsker og male på bagsiden af papiret. 

Det skal siges, at det ikke altid er dig der afsætter fedt på papiret, Nogle gange sker det, uanset hvor meget man passer på, så måske er det allerede på fra fabrikken. 

En anden vigtig ting, er at du ikke maler på papiret mens det stadig sidder på blokken. Alkohol ink bliver meget flydende når det fortyndes, og løber let ned og farver alle øvrige papirer i blokken. Så tag et stykke af og mal på det.


​​5. Denne metode kan du bruge til at komme godt i gang

  • Afsæt 3 prikker med farve midt på papiret, ved siden af hinanden. Lad det tørre helt op. Du kan se det er tørt, når det ikke skinner længere. 
  • Afsæt en dråbe isopropyl alkohol i kanten af en farve. Vent til farven bløder, og pust så til farven, enten med sugerør eller med munden. Så glider farven smukt ud på papiret. Lad det tørre. 
  • Gør det samme med de øvrige farver. Og pust farverne ind over hinanden, så der sker en blanding af farverne. Dette skaber meget fine farveovergange. 
  • Du kan tilsætte mere farve, og blive ved med at fortynde farverne ud på papiret. Du får nogle flotte intense farver, hvis du lader noget af den oprindelige farve stå urørt af fortynder tilbage på papiret.

​Her ser du et eksempel, hvor der er brugt rød, gul og blå.


De viste billeder er eksempler på, hvordan man med få farver kan skabe noget smukt, og ikke helt færdige malerier. 


God fornøjelse med din videre leg med alkohol ink. 

Kh Charlotte


#alkoholink #copic #pinata  #talcoholink #yupopapir


Copic alkohol ink 25ml
mange farver

Yupo papir, flere størrelser

Pinata alkohol ink 15ml, mange farver

Forrige
Næste